Bakhuis
Boerderij & Bakhuis
Logies, Bed & Breakfast
Bakhuis
In deze kleine huisjes werd vroeger met regelmaat brood en vlaai gebakken. Ze lagen
meestal gescheiden van de woonhuizen, dit met het oog op het grote brandgevaar.
Het was keizer Karel de Grote, die al in de 9e eeuw bepaalde dat op alle huizen met
strodaken huislook geplant moest worden, een belangrijke brandpreventie maatregel.
Een andere maatregel was de verplichting om het bakhuis ca 18 meter van het woonhuis
af te bouwen.
Het bakhuis werd voor verschillende doeleinden gebruikt. In een bakhuis werd om de 2
tot 3 weken brood gebakken. Men bracht de ovens op temperatuur met 10 a 12
takkenbossen. Omdat dit veel tijd kostte werd bij de oven een verhoogd gedeelte
gebouwd, het stookhuis.
Hierin bevonden zich de brood- en vlaairekken en de fruithorren, een zogenaamde
multifunctionele ruimte. Men bewaarde er de houtresten in een afgedankte voerketel.
Kinderen speelden er graag, ouderen hielden er hun middagdutje. Bij slecht weer diende
het als werkruimte. Men repareerde er paardentuig en manden, kloofde er brandhout en
vlocht bijenkorven. De bakhuizen herbergen evenals de vakwerkhuizen een flinke brok
historie.
Het Bakhuis, gelegen achter de boerderij, is in 2013 nagenoeg geheel herstel. Hierbij zijn
zoveel mogelijk authentieke materialen en details toegepast.
Het heeft een grote ruimte geschikt voor ca. 20-25 personen, met aangrenzend hal,
pantry en toiletvoorziening.
De ruimte wordt vooral gebruikt voor vergaderen, workshops, huwelijken etc.